dinsdag 4 november 2008

Baby’s & speelgoed



Spelen is belangrijk
Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Door te spelen leert een kind zichzelf en zijn omgeving kennen en oefent hij essentiële vaardigheden. Spelen is noodzakelijk voor zowel de lichamelijke, sociale, emotionele en verstandelijke ontwikkeling van je kind. Als ouder probeer je voor je kind een interessante, aantrekkelijke omgeving te scheppen, die aanzet tot spelen. Maar spelen is iets spontaan, niet gericht op resultaat en in principe speelt een kind met wat er voorhanden is. Heel jonge baby’s hebben in feite geen speelgoed nodig. Als ze wakker worden kijken ze nieuwsgierig in het rond…

Bij baby’s gaan spel en motorische ontwikkeling hand in hand!
Heel jonge baby’s kijken als ze wakker worden heel nieuwsgierig in het rond. Je kan dus een kleurig mobieltje boven de wieg hangen en je kan er voor zorgen dat een baby veel kan zien, door hem niet ganse dagen op zijn rugje te laten liggen, maar ook eens in buiklig, op de mat of met steun, maar niet voor lange tijd in de relax. In buiklig kan je jonge baby bovendien goed oefenen in het opheffen van het hoofdje.

Let wel op dat een baby slechts dingen opmerkt die maximum 60 à 90 cm van hem verwijderd zijn. De beste afstand ligt rond 15 cm.

Zelfs heel jonge baby’s hebben bijzondere interesse voor het menselijk gezicht en de menselijke stem. Het is dus echt niet zo gek om je baby dicht bij je te nemen, hem aan te kijken en tegen hem te praten!

Tussen 3 en 4 maand begint een baby voorwerpen vast te houden. Hij oefent het grijpen en zal elk voorwerp onderzoeken, in de mond steken of er mee slaan. Ook het trappelen met de voetjes wordt krachtiger. Een babygym, een trappelspeeltje aan het voeteneinde van het bedje zijn heel geschikt speelgoed. Ook rammelaars doen nu hun dienst. Maar het is belangrijk om een kritische blik te werpen op elk speelgoed. De speeltjes die aan de babygym hangen mogen niet te zwaar zijn, ze moeten bereikbaar zijn voor de grijpende handjes van je baby. Een rammelaar moet licht genoeg zijn, makkelijk vast te houden, geen te lange steel hebben, zodanig dat je baby niet in z’n gezichtje slaat.

Geluiden binnen het blikveld trekken de aandacht van je baby. Een muziekdoos of muziekmobieltje zal zeker succes hebben. Maar ook als jij een liedje zingt voor je baby, zal dit hem uitermate bevallen.

Vanaf 6 maand krijgt een baby belangstelling voor het effect van zijn eigen handelingen. Je baby kan nu zitten en dat betekent dat hij beide handen vrij heeft om speelgoedjes vast te pakken en te betasten. Hij vindt heel wat plezier in het kloppen met of gooien van speelgoed. Kiekeboespelletjes met mama en papa worden bijzonder gewaardeerd.

Rond 8 maanden grijpt er een revolutie plaats in de leefwereld van je baby. Hij zal beginnen kruipen en hij kan nu op eigen kracht zich voortbewegen naar de dingen die hem interesseren… en dit is niet altijd speelgoed! Bewegingsvrijheid geven aan je baby is op deze leeftijd het beste speelgoed. Je baby vindt het bijzonder leuk om voorwerpen te stapelen, doosjes te openen of te sluiten. Insteken en uithalen is daarbij z’n favoriete activiteit. Samen eenvoudige balspelletjes spelen vindt je baby ook reuze.

Let op de veiligheid!
Een bedje volstoppen met knuffels of speelgoed wordt afgeraden ter preventie van wiegendood. Bij oudere baby’s is het ook belangrijk dat het bedje aangeduid wordt als een plaats waar geslapen wordt. Spelen gebeurt op een ander moment en op een andere plaats…

Als je speelgoed koopt, moet je steeds attent zijn voor de veiligheidsaspecten. Speelgoed moet stevig en stabiel zijn, mag geen scherpe randen hebben en geen makkelijk los te maken of uitstekende onderdelen. Omdat je baby alles naar de mond brengt is het belangrijk dat speelgoed gifvrij is en om redenen van hygiëne, afwasbaar is.

Samenspelen is aandacht geven.
Als je samen met je kind een spelletje speelt, leer je je kind beter kennen. Je kan je kind prijzen om wat het doet en je kan hem helpen om nieuwe zaken op te merken. Door positieve aandacht wordt je kind ondernemender en krijgt het meer zelfvertrouwen. De tijd die je samen met je kind doorbrengt, kan je nooit vervangen door speelgoed.

Geen opmerkingen: