Meestal kan je je baby vlug troosten en weet je wat er aan de hand is. Maar bij sommige baby’s helpt voeden, verschonen of koesteren niet. Ze blijven maar doorhuilen en je weet niet waarom. Als een baby elke dag urenlang huilt zonder aanwijsbare reden, noemen we dit een huilbaby.
Meestal beginnen deze doordringende huilbuien enkele weken na de geboorte. Een huilbaby is zeker geen zeldzaam verschijnsel. Huilbuien bij huilbaby’s, zoals trouwens bij alle kinderen, komen vooral ’s avonds voor tussen 6 en 12 uur. Het verschil zit in de manier waarop de baby huilt: een huilbaby huilt hoger en wisselend van toon. Als ouder ervaar je het huilen dan als onstuimig, scherp en benauwend.
Voor een huilbaby zorgen is zeker geen makkelijke opgave. Je voelt je vaak onzeker en je vraagt je af of je je kind wel op de juiste manier verzorgt. Aan goede raad van anderen ontbreekt het meestal niet, maar de goedbedoelde adviezen brengen geen oplossing. Ze maken je misschien zelfs ongerust. Is mijn baby wel gezond?
Terwijl je volop van je baby zou moeten genieten, lijkt alles kommer en kwel. Een ontmoedigende en uitputtende situatie.
Toch is er geen reden tot paniek. Want één ding staat vast: het huilen gaat over, en misschien vlugger dan je denkt. Meestal verdwijnen de problemen definitief na de leeftijd van 4 maanden. Sommige baby’s blijven nog enkele maanden langer doorhuilen.
Een huilbaby is meestal gezond!!!!
Ondanks het huilen geeft je kind geen zieke indruk. Het heeft een normale, hoewel soms onregelmatige eetlust en komt voldoende aan in gewicht. Sommige huilbaby’s brengen je ook in de war. Wat andere kinderen plezierig vinden, lijken zij als onaangenaam te ervaren. Ze kunnen overgevoelig reageren: als je ze wiegt, schrikken ze. Wanneer je ze aankijkt of probeert met hen te “praten”, kijken ze angstig en wenden ze zich af.
Bij een medisch onderzoek komt men vaak tot de vaststelling dat er niets ernstigs aan de hand is. Natuurlijk blijft een grondig medisch onderzoek altijd aan te raden. Af en toe wordt er wel iets gevonden. Heel veel baby’s hebben last van oprispingen. Die veroorzaken soms pijn en ongemakken door irritatie van de slokdarm, wat zich laat horen in de vorm van huilbuien. Sommige kinderen zijn allergisch voor koemelk, of verdragen in zeer zeldzame gevallen niet goed melksuiker. De arts moet dan een aangepaste voeding voorschrijven.
dinsdag 4 november 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten